Kamelen och nålsögat.

29.9.2011 19:49

Hur är det möjligt att ha studerat teologi i TIO ÅR utan att ha fått svaret på frågan angående kamelen som skulle genom nålsögat (som Jesus nämnde nån gång)?? Och så är svaret så enkelt. Det handlar inte om ett nålsöga, utan nålsögat är namnet på en öppning i stadsmuren där köpmän kunde smyga igenom när stadsporten var låst. Öppningen var mycket trång och för att en kamel skulle kunna gå igenom med packning måste den gå ner på knä – vilket i sin tur är ett tecken på ödmjukhet. Med andra ord menade Jesus att det var lättare för en kamel att gå ner på knä än för en rik man! Och om vi vill in i Guds rike måste vi ner på knä. Djupt, va? Och så enkelt. Teologistudier: släng er i väggen. BCC: hurraaaaaaa!

Om en BCC-klass.

27.9.2011 19:48

BCC-klassen är väldigt rolig. Och jag behöver bara snegla på hippie-John från Maryland efter att någon har kläckt ur sig något som kunde räknas som tvivelaktigt så fnissas det hej vilt. Idag var det mest Luriga Andrea från Kenya som fick oss att skratta så vi nästan ramlade av stolen. Först var det för att föreläsaren gett som läxa att kunna rabbla alla Nya Testamentets böcker medan man bränner en tändsticka och Luriga Andrea meddelade att hon kan alla böckerna men inte i ordning. Andra gången var när föreläsaren undrade om vi lagt märke till två verser i Markus som kunde tas bort utan att det påverkar innehållet i evangeliet. Alla satt tysta, förutom Luriga Andrea som tyckte sig minnas att hon lagt märke till de två verserna – men hon hade ingen aning om var de var. Ja, så sånt. Och när föreläsaren sa att de finns i Markus 14 undrade hippie-John om det uppfriskade Luriga Andreas minne. Men sen skrattade vi mest.


Sen har vi de 18-åriga tvillingarna Abby&Gabby, som har gått i talterapi och pratar väldigt utstuderat, från Kapstaden. De är extremt söta och säger de mest oskuldsfulla saker och observerar sånt som ingen annan tänker på. Jag är glad att hippie-John är där, för vem skulle jag annars dela ögonblick med?

Pålysningar ā la Afrika.

26.9.2011 12:04

Så. Tre och en halv timme senare hade vi tagit oss igenom 4 Moseboken. Högläsning. På fredag väntar 1 och 1 Krönikeboken och i lördags var det Matteus och Markus. Men jag älskar det.


Det är lite roligt med afrikanska ledare. Eller… Hm. Det är bara det att jag ju inte skulle pålysa en klass med vuxenstuderande om att inte äta medan föreläsaren talar eller att bara ta med sig tillslutningsbara muggar in i klassrummet så att vi inte spiller på böckerna. Eller att sätta sitt eget namn på maten i kylen. Eller att inte vässa pennorna på borden och inte heller på golvet (utan i papperskorgen). Men i Afrika säger man gärna det uppenbara, medan man gå i cirklar kring det mindre uppenbara.

Sydafrika - "regnbågsnationen" HAHA.

26.9.2011 12:04

Efter en vecka ensam i vårt pyttelilla rum på basen (jo, jag bor inte längre i ett eget hus) har min rumskompis Kanita återvänt från familjens persikofarm i Gauteng. Vilket är så långt borta härifrån att man måste köra i två dagar för att komma dit. Saken är den att innan Kanita kom hit till basen i början av 2010 hade hon aldrig varit kompis med en icke-vit person. En svart eller färgad person har aldrig varit i familjens hus (förutom hemhjälpen, får man anta) och nu har Kanita förälskat sig i Manda från Madagaskar. Som ju inte är vit, utan världens blandras. Det har pågått ett år redan. Nu har familjen tydligen gått med på att träffa Manda. Men farfar kommer antagligen avsäga sig alla band till Kanita om hon skulle gå så långt som att gifta sig med en icke-afrikaaner. Och mamma talade om hur apartheid bara var ett sätt att bevara språket och religionen, vilket ju är bra. Bevara afrikaans! Gift dig inte med folk från en annan religion! Kanita fick också med sig ett gäng bibelverser om hur Gud är emot giftermål mellan olika kulturer. Men de var mest förvirrande, tyckte hon. Jo, så det är den förträffliga regnbågsnationen där alla är lika mycket värda och där alla är välkomna och lever fredligt sida vid sida.

Kriminalitet - Sydafrika mot Europa.

25.9.2011 12:06

På sistone har jag funderat en hel del på kriminaliteten här jämfört med hemma. För det händer ju titt som tätt att folk blir rånade här. Och ja, det skulle för det mesta gå att  undvika om man bara gick i större grupper, fast vad gör man mot en pistol och ett gäng killar höga på chrystal meth? Men jag måste ändå säga att gatukriminaliteten i Sydafrika är rätt så hjärndöd. Med ett styng av högmod kan jag säga att man ju knappast behöver vara särskilt smart för att vara kriminell i det här landet. Hemma kan man i alla fall bli rånad utan att man har den mista aning om det. Det kallar jag skicklighet. Och det kräver också lite hjärna hos oss som inte vill bli rånade. Man sprider ut sina pengar och värdeföremål i olika fickor och fack. Här sticker de bara en kniv i ansiktet på en eller låta skymta en pistol och så tar de vad de ser. Och har man inget att ge tar de ändå. Gör mig så irriterad. Största skillnaden är förstås att polisen här inte är så intresserad. Men med en månadslön på ZAR4000 (€400) skulle det krävas en hel del annan motivation att sköta sitt jobb ordentligt. Skulle jag tro.

Induktiv.

22.9.2011 20:51

Vem hade kunnat ana att man kunde få ut så mycket ur Filemons 25 verser och hålla på med det pyttekorta brevet en hel vecka? Och att bara den första versen från Paulus, fånge för Jesu Kristi skull är en hel predikan i sig själv? Allt detta kan man få fram med den induktiva bibelstudiemetoden, som man lär sig på vår kurs. Den innebär att man studerar Bibeln enbart med Bibeln. Inga yttre källor. Ja, så vi har läst Filemon nu femtio elva gånger och jag har blivit helt kär i det lilla brevet – som inte säger nästan nånting första gången man läser det (eller tionde gången – om man inte lärt sig ställa de rätta frågorna). Ska jag ge svaret till vers 1..? Hmmmm.


Den här kursen är sannerligen nånting för den pastor som skulle vilja kunna undervisa från Bibeln och lägga ut texten, så att säga – bokstavligen. Eller den lekman som önskar se lite djupare i texten, utan fem års teologistudier bakom sig (som ändå inte lär en förstå Bibeln). Och bara två och en halv månad av ens liv! Dessutom behöver man inte längre ha gjort en lärjungaträningsskola för att komma åt nivå-två-kurserna på Ungdom Med Uppgift. Idel glada nyheter!

Den Gud som arbetar för oss.

21.9.2011 19:47

Jag är så fascinerad av hur oändligt god Gud är!! För sju år sedan tappade jag helt mitt sikte när det gäller mitt liv och mitt livs förmåga att bära syfte för Guds rike. Det är sant. På många plan har det kanske sett ut som att Nanna har vetat vad hon sysslar med. Men utan passion och inre livsgnista har det varit svårt. Så ofta undrade jag om det här var allt. Om jag skulle leva ett passionslöst liv. Men att ge upp min Jesus skulle jag aldrig göra. Tills förra året då jag blev riktigt arg på Honom och jag tyckte att det var en stor lögn att det skulle vara “tryggt i Hans händer”. Men jag kom över det och insåg att så ofta när jag inte fattat vad Han sysslar med så var Han upptagen med att rädda mig.


Så är det med min vandring med Jesus. Ofta har jag ingen aning om vart han tar mig eller vad det bakomliggande syftet är, men jag sa ju när jag var 13 år att jag skulle följa honom och strunta i världen. Så jag hoppade på att undervisa engelska i 6 månader och upplevde tydligt Guds syfte i det, utan att veta vad det skulle leda till. PLÖTSLIGEN en dag öppnade Gud upp en ny dörr. Och jag VISSTE att det var Gud på grund av den glädje, upprymdhet och frid jag direkt kände, men också tack vare några profetiska Ord som jag just fått. Men det största miraklet av allt var att jag kunde känna att hela mitt inre LEVDE och var fyllt av PASSION. På mindre än en timme!


Så nu har jag igen bytt avdelning på basen och kommer att arbeta med en bibelkurs. Mera information kommer! Men jag är bara så fascinerad hur Gud hela tiden vet vad han vill med oss och vart han leder oss, hur han arbetar för oss – också när vi inte ser, inte hör och till och med kämpar och lider.

Voodoo i praktiken.

21.9.2011 12:07

Jag förundras över hur diametralt olika världsåskådningar kan vara. Jag menar, visst, vi pratar hemma om ankdammen och inskränkthet med mera, men ändå kan vi inte låta bli att se på världen med våra glasögon. Eller så är det bara jag. Sen umgås jag med brasilianare och sydafrikaner och plötsligt blir nya dimensioner verklighet.


Till exempel. Min goda väns systersöner ser små hemska gubbar som skrämmer dem. Jo, för att den muslimska svågern har problem med trohet och hans flammor utövar voodoo mot familjen. Så barnen och systern är i princip hela tiden sjuka med än det ena, än det andra. Men min vän har lärt sina systersöner (som växer upp som muslimer i Sydafrika) att säga namnet Jesus, och vips – är de små gubbarna borta.


Och från mina brasilianska elever hör jag hur man kan se män med vackra familjer lämna dem för någon kvinna som inte har nånting att erbjuda (i jämförelse) – förutom voodoo.


En annan verklighet.
Dr. Nanna Rosengård

. stolt finlandssvensk . missionär tidigare stationerad i Sydafrika, nu i Aten . älskar att möta människor hjärta-mot-hjärta . fascinerad av språk, kultur och identitet . intresserad av en hälsosam livsstil . gräver gärna i rabatter om tillfälle ges . extrem-exalterad över att Jesus har befriat oss för att leva i frihet (t.ex. från fördömelse, förväntningar och synd) . ogillar att stå inför stora grupper men sjunger ändå emellanåt (mindre nu än förr) . doktor i teologi/judaistik . känner skaparglädje tillsammans med min Canon 7D .

Jag lever för att andra ska få känna mer liv. Jag önskar vara mer medveten om Jesus närvaro överallt och i alla och hjälpa andra att erfara Hans befriande närvaro och nåd.

Sök


Skriv sökordet i rutan
Teknik Magnic Oy

Om du vill stöda

Jag arbetar på volontärbasis. Om du vill ge regelbundet bidrag till min stödring går det bra via Rådet för mission IBAN FI29 2422 1800 0087 51 med referens 550. Allt mottages med tacksamhet :)

Logga in