Fängelset.

11.8.2010 12:19

Det roligaste hittills har nog varit att besöka fängelset. Med tillstånd och stämpel och allt! Fängelset i Saint-Marc är målat i en stark blå färg och vitt, polisens färger. Det är byggt i en fyrkant med en innergård. Runt innergården finns en cell för kvinnor, nio för män, en för sjuka och en för ungdomar. I varje cell bor kanske 20 personer. De flockas kring gallerdörrarna när vi samlas på gården. Här kommer de inte ut ur cellerna om de inte står på tur att tömma toalettbyttan i cellen. En gång om dagen får fångarna mat, men det förblir oklart för mig vem som kommer med maten eller vem som betalar.


Vi inleder med lite glada afrikanska sånger och en efter en delar vi av vad Gud har lagt på våra hjärtan. I cellen närmast oss sitter männen med öppna biblar och ropar ”amen!” och andra bifall. Det är ett av mitt livs höjdtillfällen att predika frälsning! Redan när vi går in i fängelset känner jag en sådan glädje! Ett av de Ord som vi fick på basen i Worcester innan vi for i väg var att vi skulle går ut med glädje och bli ledda i frid.


När vi haft vårt program i den gassande solen delar vi in oss i tre grupper (eftersom vi har tre tolkar) och går från cell till cell för att prata med fångarna, be med dem och skaka deras händer. Pastor Jude, som jag går med, tar emot lappar där fångarna skrivit ner olika behov de har. Tvål och Biblar. Och sångböcker. I en av cellerna frågar vi om alla är frälsta och en av fångarna säger med en blinkning:


- ”Nej, inte alla. Ännu. Men de kommer en efter en!”


När Mackendy far till Port-au-Prince i ett ärende sänder vi pengar med honom så han kan köpa biblar på kreol. Så att vi kan ta med dem när vi far till fängelset nästa gång.


Många av fångarna borde egentligen vara frisläppta, men eftersom de inte kan betala lösensumman sitter de fortfarande inne. Det som är ännu sorgligare är att lösensummorna som vi hör är 40 amerikanska dollar och de större är på 200 eller 300 dollar. I ungdomscellen sitter ett gäng pojkar. en av dem har förlorat hela sin familj i jordbävningen. Han har ingen som kan tala för honom i domstol. Alla han kände är borta. En annan får inte besök av någon från sin familj. De vill inte veta av honom.


”Jag var i fängelse, och ni besökte mig.”

Taggar: haiti



Dr. Nanna Rosengård

. stolt finlandssvensk . missionär tidigare stationerad i Sydafrika, nu i Aten . älskar att möta människor hjärta-mot-hjärta . fascinerad av språk, kultur och identitet . intresserad av en hälsosam livsstil . gräver gärna i rabatter om tillfälle ges . extrem-exalterad över att Jesus har befriat oss för att leva i frihet (t.ex. från fördömelse, förväntningar och synd) . ogillar att stå inför stora grupper men sjunger ändå emellanåt (mindre nu än förr) . doktor i teologi/judaistik . känner skaparglädje tillsammans med min Canon 7D .

Jag lever för att andra ska få känna mer liv. Jag önskar vara mer medveten om Jesus närvaro överallt och i alla och hjälpa andra att erfara Hans befriande närvaro och nåd.

Sök


Skriv sökordet i rutan
Teknik Magnic Oy

Om du vill stöda

Jag arbetar på volontärbasis. Om du vill ge regelbundet bidrag till min stödring går det bra via Rådet för mission IBAN FI29 2422 1800 0087 51 med referens 550. Allt mottages med tacksamhet :)

Logga in