Land av olycka.

21.8.2010 12:20

Så många barnhem. Vi har besökt en miljon barnhem över hela landet, känns det som. Vad är det med det här landet? Vad är det med de här människorna? Vad är det som gör att en mamma lämnar sina barn? Fler än en gång har det hänt att jag har tittat på en liten bebis i sin mammas famn, lett och sagt ”Elle est très jolie!” och mamman har tecknat åt mig att jag mer än gärna får ta hennes baby. En dag ute i en by satt en från vårt team med en baby i famnen och Mackendy översatte för mamman:


- ”Pappan kommer att vara här strax, då kan ni komma överens.”


Och alla dessa vackra barn i barnhemmen. Varför vill ingen ha dem? Varför vill ingen hjälpa dem? Jag förstår dem som har förlorat sina familjer i jordbävningen – som om inte det skulle vara hårt nog. Men alla de som är övergivna? Missonär Jan i Gonaïves förklarar:


- ”Det finns inga känsla för relationer på Haiti. Troligtvis vill mammorna ge bort barnen för att de ska få det bättre, men de har inte heller emotionella band till sina barn. Det kan också vara att de erbjuder dig sitt barn för att kunna få igen något av dig.


- ”En vän till oss som är läkare träffade en kvinna vars barn var sjukt. Hon ville att han skulle hela hennes barn, men barnet dog. Så hon frågade om han kunde köra henne till Port-au-Prince för att hon skulle få begrava barnet där. Han gick med på det, men när de kom fram anklagade hon honom för att ha dödat hennes barn, så hon kunde få pengar av honom.


Det är inte utan att jag själv börjar känna mig alldeles värdelös, omöjlig att älska och tycka om, inte värdig att höra hemma någonstans. Och jag tvivlar på relationer. Finns det något beständigt? Även om det är verkliga tankar i mig, vet jag att det är del av krigföringen och att jag snappar upp ett hjärtskärande rop efter kärlek omvårdnad och föräldrar.

Taggar: haiti



Dr. Nanna Rosengård

. stolt finlandssvensk . missionär tidigare stationerad i Sydafrika, nu i Aten . älskar att möta människor hjärta-mot-hjärta . fascinerad av språk, kultur och identitet . intresserad av en hälsosam livsstil . gräver gärna i rabatter om tillfälle ges . extrem-exalterad över att Jesus har befriat oss för att leva i frihet (t.ex. från fördömelse, förväntningar och synd) . ogillar att stå inför stora grupper men sjunger ändå emellanåt (mindre nu än förr) . doktor i teologi/judaistik . känner skaparglädje tillsammans med min Canon 7D .

Jag lever för att andra ska få känna mer liv. Jag önskar vara mer medveten om Jesus närvaro överallt och i alla och hjälpa andra att erfara Hans befriande närvaro och nåd.

Sök


Skriv sökordet i rutan
Teknik Magnic Oy

Om du vill stöda

Jag arbetar på volontärbasis. Om du vill ge regelbundet bidrag till min stödring går det bra via Rådet för mission IBAN FI29 2422 1800 0087 51 med referens 550. Allt mottages med tacksamhet :)

Logga in