Fermentering.

24.8.2013 9:11

Efter år av att ha försökt få reda på min ofungerande mage har jag nu hittat ett stort tal i ekvationen: fermenterad mat


Jag är i princip besatt av fermenterad mat, som alltså är sånt som fått stå och surna till. Exempel på detta kunde vara surkål, surströmming och jogurt. Enklast att göra själv är den första varianten: grönsaker. Eftersom det numera är svårt att få tag på naturligt fermenterade produkter i butikshyllan, googlar jag butiker som säljer ekologisk eller veganmat. Men allra helst gör jag själv, men man behöver vara förutseende, då det kan ta 3-7 veckor för jäsningen (vilket är ett svenskare ord för fermentering). Vad som händer är alltså att enzymerna och bakterierna då de umgås i en syrefri miljö äter upp sockret (i mjölkprodukter betyder det i klarspråk laktosen) och bildar TA-DA-DA-DAAAAAA: mjölksyra - som är extremt bra för tarmfloran! 


Hängde ni med där nu i alla svängar?


Vissa tycker kanske att man väl lika bra kan äta mjölksyrepiller, men jag motsätter mig. Varför äta något artificiellt och onaturligt då man kan få det ursprungliga och bästa direkt från Guds skapelse? Syrade produkter håller sedan längre än färska, så förr i tiden var detta ett sätt att konservera maten för vintern. Det är bäst att använda ekologiska och så ursprungliga medel som möjligt, där inte enzymerna har tagits bort för att produkten ska se bättre ut och "hålla längre" - eftersom just enzymerna är viktiga i fermenteringen.


Bland favoriterna finns kimchi, surkål är väl helt ok, saltgurka helt sanslöst gott och icke-favoriten är för min del syrad morot. Men man kan ju för all del blanda ut den i gräddfil och äta som en slags tzatziki. Jag har även prövat på att syra citroner! Det gör man mycket i Marocco och äter till kött. Smakar ungefär som citrondiskmedel, fast snäppet bättre. Skojar bara. Det är gott, även om jag nog använde för mycket salt. Saltet hjälper annars bort att driva ut vattnet och skapar således en mer syrefri miljö. (Vem hade väntat sig då jag satt med Dunder som lärare i 8A1 att jag skulle bli så bra på kemi?)

Citronerna till höger, som ska skäras i klyftor och i burken bultas på med mortel tills saltet blandar sig och de blir mjuka. Sedan till vänster har vi surkål med den otroligt antiinflammatoriska GURKMEJAN. Ett sådant upphöjt universalmedel att jag till och med tror det botar krossade hjärtan.
Nanna
28.8.2013 16:14
Jenny, du menar att jag skriver så inspirerande :) Men man måste va fiffig och blanda med nåt så man får det bästa av alla världar! Eller så kan du fylla på burkar och ge tåt mig :)
Jenny
27.8.2013 13:34
Om inte inlagda grönsaker vore något av det värsta jag vet skulle jag börja fylla på burk med detsamma!



Dr. Nanna Rosengård

. stolt finlandssvensk . missionär tidigare stationerad i Sydafrika, nu i Aten . älskar att möta människor hjärta-mot-hjärta . fascinerad av språk, kultur och identitet . intresserad av en hälsosam livsstil . gräver gärna i rabatter om tillfälle ges . extrem-exalterad över att Jesus har befriat oss för att leva i frihet (t.ex. från fördömelse, förväntningar och synd) . ogillar att stå inför stora grupper men sjunger ändå emellanåt (mindre nu än förr) . doktor i teologi/judaistik . känner skaparglädje tillsammans med min Canon 7D .

Jag lever för att andra ska få känna mer liv. Jag önskar vara mer medveten om Jesus närvaro överallt och i alla och hjälpa andra att erfara Hans befriande närvaro och nåd.

Sök


Skriv sökordet i rutan
Teknik Magnic Oy

Om du vill stöda

Jag arbetar på volontärbasis. Om du vill ge regelbundet bidrag till min stödring går det bra via Rådet för mission IBAN FI29 2422 1800 0087 51 med referens 550. Allt mottages med tacksamhet :)

Logga in