Kvinnligt?

18.2.2014 17:25
Jag har en ny besatthet. Nu är typ det enda jag kan tänka på var jag sitter och var jag står: hur klär man sig kvinnligt? Vad är kvinnligt? Idag, alltså. I den värld jag rör mig i.
Nu kan det tyckas i den heta hen-debatten (som jag knappt fattat faktiskt är på riktigt, i min frånvaro från Norden de senaste åren) att detta är en helt ovidkommande fråga och så avfärdar man den med att man ska klä sig som man vill. Men det är ju sällan så enkelt. Vi sänder ju ut budskap med våra kläder och jag är osäker på om jag sänder ut det budskap jag vill.
Det började med att jag från några (manliga) håll i Grekland fick höra att min klädstil inte är tillräckligt intressant för män och att jag borde ändra på den. (Otroligt oförskämt kunde man tycka i nordiskt perspektiv, men jag ger dem så mycket försprång som att de är från en machokultur. Och jag insåg ju det i Sydafrika, där män vågar säga vad de vill, att män inte gillar märkligheter på kvinnor, typ höga midjor och Carrie Bradshaw-inspirerade utstyrslar.) Det bör tilläggas att det inte är som att hela mitt självförtroende farit med den här kritiken, utan jag vill ärligt veta vad de menar!
Så jag kollar och kollar på kvinnor - är det där månne kvinnligt? Men det finns ju ingen som klär sig kvinnligt norr om Grekland! Och kvinnligt i Grekland är bara tråkigt eller billigt för mig.
Billigt. Ja, det blev inte bättre i mina funderingar efter att jag såg den där franska kortfilmen som cirkulerar på facebook om en man som helt gått in i den stereotypa kvinnorollen och t.o.m. blir antastad/våldtagen av ett gäng tjejer. Jag blev chockad av min egen reaktion. Jag såg ner på honom! Jag tyckte han var svag! Jag var äcklad - av offret.
Är det så jag innerst inne ser på kvinnor, och med mig en halv värld? Vad är det med mig då jag ser en normal klänning i en Dolce&Gabbanareklam och tycker att det ser utmanande och billigt ut? Varifrån kommer dessa föreställningar hos mig?
Så. Vad betyder egentligen hela frågan om vad som är kvinnligt? Betyder det "vad är tilldragande för män hos kvinnor?" Och vad handlar det då om? Sexuell attraktion?
Är kvinnligt det som kvinnor tycker är kvinnligt eller det som män tycker är kvinnligt? Och är det relevant huruvida det är män eller kvinnor som säger vad som är kvinnligt?Dr. Nanna Rosengård

. stolt finlandssvensk . missionär tidigare stationerad i Sydafrika, nu i Aten . älskar att möta människor hjärta-mot-hjärta . fascinerad av språk, kultur och identitet . intresserad av en hälsosam livsstil . gräver gärna i rabatter om tillfälle ges . extrem-exalterad över att Jesus har befriat oss för att leva i frihet (t.ex. från fördömelse, förväntningar och synd) . ogillar att stå inför stora grupper men sjunger ändå emellanåt (mindre nu än förr) . doktor i teologi/judaistik . känner skaparglädje tillsammans med min Canon 7D .

Jag lever för att andra ska få känna mer liv. Jag önskar vara mer medveten om Jesus närvaro överallt och i alla och hjälpa andra att erfara Hans befriande närvaro och nåd.

Sök


Skriv sökordet i rutan
Teknik Magnic Oy

Om du vill stöda

Jag arbetar på volontärbasis. Om du vill ge regelbundet bidrag till min stödring går det bra via Rådet för mission IBAN FI29 2422 1800 0087 51 med referens 550. Allt mottages med tacksamhet :)

Logga in