Personlighetstyper.

13.2.2010 16:25

Jag har alltid arbetat bäst i team. Ända sedan jag var liten kan jag minnas hur mycket roligare det var när pappa hjälpte mig städa mitt rum, istället för att kämpa i evigheter alldeles ensam. I den finländska individualiserade kulturen är vi vana att göra saker på egen hand och vi tycker ofta att det är jobbigare att samarbeta, men för mig är det en dröm som går i uppfyllelse nu när jag inte behöver arbeta ensam.

För att hälpa oss arbeta tillsammans i det kreativa ledarskapsteamet har vi arbetat lite kring personlighetstyper. Numera är ingen längre bara ”Adam” eller ”Ida”. Jag är inte bara ”Nanna”, utan ”melankoliker”. Det betyder att jag är känslig, behöver tid för mig själv, behöver lugn och ro, uppmuntran, jag har svårt att börja med saker eftersom resultatet måste vara perfekt och om saker inte har djup så ser jag inte värdet med dem.

Divanier, å andra sidan, liksom de flesta andra i vårt team, är flegmatisk. Han är lite lat, skjuter upp saker till sista minuten, behöver en spark i ändan, är lätt att vara med, har lätt för att ändra sig och tar inte saker så hårt. Vår teamledare, Fa, är sanguine. Han är utåtriktad, bryr sig inte så mycket om tider, avbryter lätt, är rolig att vara med, har dåligt minne, är oorganiserad, är uthållig så länge inspirationen varar men vill fort ha nya projekt.

Den sista personlighetstypen är kolerisk. Det är den som alltid har rätt, även när personen har fel, fast oftast har kolerikern rätt i alla fall. Kolerikern har svårt att ändra på sig (han har ju alltid rätt), jobbar hårt och mycket, måste ha kontroll, är ofta ledare, manipulerar och är inte alltid så bra med människor.

Personlighetstypen ändras inte mycket under våra liv, men vi kan arbeta på våra karaktärer! Varje personlighetstyp har fördelar och nackdelar och det viktiga är att man arbetar utifrån sina styrkor. Arbetar man med sin karaktär blir nackdelarna med personlighetstypen mindre framträdande.

Det har redan hjälpt oss som team att uppskatta och vara medveten om våra olikheter. Själv är jag glad att de flesta är flegmatiker - för de är lätta att jobba med, ställer inte till med scener. Vi tycks ha ett stabilt och tryggt team. Det är jag tacksam för.
Dr. Nanna Rosengård

. stolt finlandssvensk . missionär tidigare stationerad i Sydafrika, nu i Aten . älskar att möta människor hjärta-mot-hjärta . fascinerad av språk, kultur och identitet . intresserad av en hälsosam livsstil . gräver gärna i rabatter om tillfälle ges . extrem-exalterad över att Jesus har befriat oss för att leva i frihet (t.ex. från fördömelse, förväntningar och synd) . ogillar att stå inför stora grupper men sjunger ändå emellanåt (mindre nu än förr) . doktor i teologi/judaistik . känner skaparglädje tillsammans med min Canon 7D .

Jag lever för att andra ska få känna mer liv. Jag önskar vara mer medveten om Jesus närvaro överallt och i alla och hjälpa andra att erfara Hans befriande närvaro och nåd.

Sök


Skriv sökordet i rutan
Teknik Magnic Oy

Om du vill stöda

Jag arbetar på volontärbasis. Om du vill ge regelbundet bidrag till min stödring går det bra via Rådet för mission IBAN FI29 2422 1800 0087 51 med referens 550. Allt mottages med tacksamhet :)

Logga in