Stig högt vårt land.

30.12.2011 11:59

Det är mycket tankar nu för en liten analytiker som Nanna. Sydafrika … Finland … Europa … och så Nannas plats i det hela förstås. I ekvationen ingår uttryck som man hörde då man gick i skolan som “det är en vinstlott att bli född i Finland”, uppfattningar om västvärlden som omfattas både av dem som bor där och folk utanför som “allting fungerar så bra i väst” (och alltså borde väst vara modell för hela världen), alla regler och kontrollen för att reglerna efterföljs – på gott och ont, frånvaron av mänsklighet – maskiner istället för människor, utrymmeslöshet för att göra fel eller vara kreativ med livet, prestation hellre än glädje och allra mest skillnaden i min egen andliga och mentala hälsa. (Igen får jag erfara att det är svårt att vara troende i Finland – av orsaker som är helt opåtagliga.) Det är en ekvation som inte går ihop, som den uppmärksamme kanske inser.


Kanske det är en vinstlott att vara född i Finland (jag kan ju faktiskt resa nästan vart som helst i världen utan visum), kanske det är en vinstlott att födas i Sydafrika. Eller kanske vi inte ska prata om vinstlotter överhuvudtaget och kanske vi borde omvärdera hur vi ser på väst och resten av världen. Jag har inte riktigt orden, men Tuomas Toivonen lägger pricken på i:et i Blue 1:s flygtidning (6, 2011).


“Det värsta, eller åtminstone det mest frustrerande, är Finlands smak för cynisk realism, som kan ha demoraliserande och krossande effekter. Det är resultatet av ett välfärdssamhälle som håller på att förlora sina ideal. Den reser sig när tron på något finare och bättre upplöses.”


Breaks my heart.


Stig högt, vårt land, som du ur natt dig höjde.


Den dag dig väntar, fritt och öppet möt


med samma kraft, med samma mod, du röjde,


när träldomsoket du sönderbröt.


Förtrycket aldrig dig till jorden böjde,


Ditt verk väntar, o fosterland.
Dr. Nanna Rosengård

. stolt finlandssvensk . missionär tidigare stationerad i Sydafrika, nu i Aten . älskar att möta människor hjärta-mot-hjärta . fascinerad av språk, kultur och identitet . intresserad av en hälsosam livsstil . gräver gärna i rabatter om tillfälle ges . extrem-exalterad över att Jesus har befriat oss för att leva i frihet (t.ex. från fördömelse, förväntningar och synd) . ogillar att stå inför stora grupper men sjunger ändå emellanåt (mindre nu än förr) . doktor i teologi/judaistik . känner skaparglädje tillsammans med min Canon 7D .

Jag lever för att andra ska få känna mer liv. Jag önskar vara mer medveten om Jesus närvaro överallt och i alla och hjälpa andra att erfara Hans befriande närvaro och nåd.

Sök


Skriv sökordet i rutan
Teknik Magnic Oy

Om du vill stöda

Jag arbetar på volontärbasis. Om du vill ge regelbundet bidrag till min stödring går det bra via Rådet för mission IBAN FI29 2422 1800 0087 51 med referens 550. Allt mottages med tacksamhet :)

Logga in