Tandkräm mot flygbiljett.

23.7.2012 16:55
Medan jag har varit hemma har jag helt hakat upp mig på hur mycket pengar det finns här. Och så har jag (nästan) råkat i några dispyter med folk som försöker intyga att det visst finns fattiga i Norden också. Och klart jag inser att det inte är lätt att vara ensamförsörjare i Helsingfors eller att det finns dem som växer upp med två alkoholiserade föräldrar och därmed inte har exakt samma förutsättningar som jag själv. Men det finns olika perspektiv. Och jag tänkte på det igen då en nigeriansk vän hade uppdaterat sin status på facebook med: "Att ha mat och dricka är inte överflöd. Att ha mat och dricka och något att spara är överflöd." Jag undrar om det finns något hushåll som faktiskt inte har något i matväg över efter en dag eller som inte kan laga sin mat därför att det inte finns elektricitet. Eller som inte har en enda lyxartikel, t.ex. elvisp, mikro, bil, tvättmaskin, dammsugare. Och som en nära och god vän i Sydafrika sa till mig: "I väst är man fattig om man inte har råd att köpa en flygbiljett. Här är man fattig om man inte har råd att köpa tandkräm."
Min poäng är att jag blir så trött på klagandet och när man inte kan se på vad man har istället för att stirra sig blind på det man inte har. Livet är gott!
Jenny
26.10.2012 14:47
Ja, förvånade blev vi när vi insåg att vår familj levt under "fattigdomsgränsen" i flera år! Aldrig har vi känt oss fattiga även om vi inte haft råd med allt vi velat ha.
Kram till dig!
Joanna N.
1.8.2012 11:21
Skulle kunna skriva kommentarer till alla dina inlägg men jag väljer nu denna. :) Håller med om det du skriver. Jag tror man kanske behöver se lite av världen för att inse hur vansinnigt, överflödigt privilegierad man är som kommer från vår del av världen. Höll på att smälla av nyligen när någon, ganska surt, konstaterade att "det är minsann ingen lottovinst att vara född i Finland längre" apropå några regionala försämringar i sjukvården...oj oj. I dagens Hbl skriver dessutom Anna-Lena Laurén klokt om det hon kallar för "livsstilsporr" och "mysighetens fascism" i att alla nu ska ha det så perfekt och satsa så fruktansvärt på hemmet och maten och den glossiga ytan utåt, via Facebook och annat. Mycket att fundera på tycker jag, speciellt om man (som jag) ÄR estetiskt intresserad och blir inspirerad av allt som är vackert...men hjärtat säger också till när det blir illamående, har jag märkt. Tack för ditt perspektiv! Mera sådant. Tack också annars för fiiiina inlägg, jag kommer som sagt hit och tankar lite andlig mat med jämna mellanrum! :) Kram och allt gott.
Nanna - 9.8.2012 10:40
Mmmm. Nice. Tack för feedbacken. Det är ju det förstås att det kan vara svårt att inse vad man har tills man ser vad andra inte har. En annan sak som jag hakat upp mig på på sistone är hur LITEN västvärlden är i jämförelse. Coca-Cola och McDonalds må ha nått till stora delar av världen, men det har inte västerländsk livsstil och värderingar. Inte för att nåndera nödvändigtvis är bättre eller sämre, bara annorlunda. Tack för innehållsrika tankar!Dr. Nanna Rosengård

. stolt finlandssvensk . missionär tidigare stationerad i Sydafrika, nu i Aten . älskar att möta människor hjärta-mot-hjärta . fascinerad av språk, kultur och identitet . intresserad av en hälsosam livsstil . gräver gärna i rabatter om tillfälle ges . extrem-exalterad över att Jesus har befriat oss för att leva i frihet (t.ex. från fördömelse, förväntningar och synd) . ogillar att stå inför stora grupper men sjunger ändå emellanåt (mindre nu än förr) . doktor i teologi/judaistik . känner skaparglädje tillsammans med min Canon 7D .

Jag lever för att andra ska få känna mer liv. Jag önskar vara mer medveten om Jesus närvaro överallt och i alla och hjälpa andra att erfara Hans befriande närvaro och nåd.

Sök


Skriv sökordet i rutan
Teknik Magnic Oy

Om du vill stöda

Jag arbetar på volontärbasis. Om du vill ge regelbundet bidrag till min stödring går det bra via Rådet för mission IBAN FI29 2422 1800 0087 51 med referens 550. Allt mottages med tacksamhet :)

Logga in