Voodoo.

30.7.2010 12:13

Många på Haiti är kristna och troende. Här heter gatubutikerna till exempel Christ Capable och bussarna har målade bibelord. Men voodoo är också utbrett. På en tomt inte långt från vårt hus växer stora kokospalmer och mangoträd, men man ska akta sig för att plocka dem och äta, för marken ägs av en mäktig häxdoktor och äter man av hans frukter dör man.


På vägen ner från barnhemmet hör vi plötsligen afrikansk musik. Mackendy stannar bilen och säger att vi kan stiga ut och ta bilder. Det är några kvinnor och män klädda i orange som dansar till trumma och andra instrument i en voodooritual. Syftet är att bli uppfyllda av djävulen.


- ”De behöver Jesus, ” säger Mackendy.


Några av våra flickor tycker att det är skrämmande, men tydligen har vi inget att vara rädda för: om en häxdoktor till exempel försöker kasta en förbannelse över ett hus och det bor till och med endast en kristen i grannområdet kommer förbannelsen tillbaka till den som kastade den.


Haiti är den första svarta nationen i världen och blev till då slavar gjorde uppror mot Frankrike i slutet av 1700-talet. Vad som hände var att de slöt en  pakt med satan som sa att om de övervann fransmännen skulle de tjäna satan. Fram till nu när en ny president blir insatt dricker han alltid blod i en ritual.


En av UMUledarna i Sydafrika berättade innan vi åkte hit att han var på Haiti för några år sedan. Det skulle just insättas en ny president och Edwin och de han reste med upplevde att de måste träffa den nya presidenten. De lyckades få en audiens genom att kalla sig för en internationell delegation – de var alla från olika nationer och flera hade mer än ett pass. Hur det nu kom sig lyckades de även smörja presidentens händer med olja från Israel och blev sedan i princip utkastade. Om det nu har något samband kan man aldrig veta, men då presidenten några dagar senare skulle gå igenom insättningsritualerna så kunde han inte dricka blodet. Efter det har mängder av haitianer kommit till tro. Vi är glada att få vara med där Gud rör på sig!!

Taggar: haitiDr. Nanna Rosengård

. stolt finlandssvensk . missionär tidigare stationerad i Sydafrika, nu i Aten . älskar att möta människor hjärta-mot-hjärta . fascinerad av språk, kultur och identitet . intresserad av en hälsosam livsstil . gräver gärna i rabatter om tillfälle ges . extrem-exalterad över att Jesus har befriat oss för att leva i frihet (t.ex. från fördömelse, förväntningar och synd) . ogillar att stå inför stora grupper men sjunger ändå emellanåt (mindre nu än förr) . doktor i teologi/judaistik . känner skaparglädje tillsammans med min Canon 7D .

Jag lever för att andra ska få känna mer liv. Jag önskar vara mer medveten om Jesus närvaro överallt och i alla och hjälpa andra att erfara Hans befriande närvaro och nåd.

Sök


Skriv sökordet i rutan
Teknik Magnic Oy

Om du vill stöda

Jag arbetar på volontärbasis. Om du vill ge regelbundet bidrag till min stödring går det bra via Rådet för mission IBAN FI29 2422 1800 0087 51 med referens 550. Allt mottages med tacksamhet :)

Logga in