Ateism.

22.4.2011 20:50

Som sista muntliga arbete den här terminen skulle mina elever presentera en världsreligion. (Ja, för den som inte vet har jag undervisat missionärer i engelska under 6 månader och trivts hur bra som helst under tiden. Jag har nästan varit i mitt esse.) En av dem valde ateism och för mig intressanta fakta kom fram. T.ex. att 32% av Frankrikes befolkning inte tror att det finns en övernaturlig värld. Eller 20% i Tyskland. Sverige var också högt på listan. USA bara 4%. Länder utanför Europa och Nordamerika fanns inte med på listan, och under diskussionen i klassen efter presentationen förstod jag varför. Ateism är verkligen en totalt overklig uppfattning för största delen av världen. Jag frågade mina elever (som är väldigt intelligenta och flera har redan många års erfarenhet av missionsarbete) hur man ska nå ateister med evangeliet. Någon föreslog att man skulle undervisa Bibeln och förklara den på ett sätt så ateister skulle förstå. Någon annan sa att man borde komma med tecken och under, så att de skulle bli överbevisade.


Så jag fick försöka förklara hur det egentligen är i Europa. Att folk inte tror på Bibeln. Bibeln betyder ingenting – knappt för Kyrkan ens. Inte säker på att mina elever från Brasilien, Angola och Sydkorea förstod. Att man faktiskt inte kan säga att man tror på Jesus där jag kommer från utan att framstå som märklig. Att det inte ens är säkert att alla som kallar sig kristna tror på något övernaturligt. Att gå i kyrkan är ovanligt eller tråkigt. Att under och mirakler går att bortförklara och praktiskt taget är borttagna ur Kyrkans liv. För här tror ju alla och lovsångsmusiken dånar ur högtalarna i matbutiken.


Vad Afrika behöver är mer träning i att verkligen vara överlåtna lärjungar, öppna för Gud att förvandla deras liv.
Dr. Nanna Rosengård

. stolt finlandssvensk . missionär tidigare stationerad i Sydafrika, nu i Aten . älskar att möta människor hjärta-mot-hjärta . fascinerad av språk, kultur och identitet . intresserad av en hälsosam livsstil . gräver gärna i rabatter om tillfälle ges . extrem-exalterad över att Jesus har befriat oss för att leva i frihet (t.ex. från fördömelse, förväntningar och synd) . ogillar att stå inför stora grupper men sjunger ändå emellanåt (mindre nu än förr) . doktor i teologi/judaistik . känner skaparglädje tillsammans med min Canon 7D .

Jag lever för att andra ska få känna mer liv. Jag önskar vara mer medveten om Jesus närvaro överallt och i alla och hjälpa andra att erfara Hans befriande närvaro och nåd.

Sök


Skriv sökordet i rutan
Teknik Magnic Oy

Om du vill stöda

Jag arbetar på volontärbasis. Om du vill ge regelbundet bidrag till min stödring går det bra via Rådet för mission IBAN FI29 2422 1800 0087 51 med referens 550. Allt mottages med tacksamhet :)

Logga in