Absolut sanning.

31.3.2012 11:56
- "Haha, du skulle ha sett hur folk tittade och vände sig om efter dig och Nanna!" hörde jag Nkululeko säga till Stephen igårkväll när vi gick in i köpcentret i Somerset West, efter en tur till Khayelitsha och grillköttet vid stånd nummer 17. Stephen och jag gick lite före de andra i gruppen. Kanske de tittade för att vi är så otroligt snygga, men mera troligt är det förstås att det stack i ögonen att se en färgad kille och en vit tjej tillsammans. Eller kanske det var tilldragande. Jag är själv inte så medveten om folks blickar, men en sydafrikansk zulu-kille som Nkululeko är det i allra högsta grad.
Efter att vi spelat lite biljard och annat gick Sanda och jag på tur för att processa lite.
- "Nanna, det stör mig så mycket att det alltid är afrikanerna som ska anpassa sig. Västerlänningarna kan säga att vi alla ska acceptera varandra, men när det kommer till kritan är det vi som ska lära oss från dem, bli mer organiserade och bli lärjungatränade på västerländskt vis."
När vi var på läger med lärjungaträningsskolan förra veckoslutet frågade 53-åriga Monika från Schweiz mig:
- "Hur gör du det? Hur klarar du dig med att få så lite information, utan att få veta planerna, utan någon synlig organisering? Fast jag märker att du ställer mycket frågor."
Jag visste inte riktigt vad jag skulle svara Monika. Med Sanda visste jag att han generellt sett har rätt. Men hur förklarar man för en västerlänning att högpresterande, effektivitet, organisation och hårdkontroll inte är en absolut sanning? Intet ont om Monika och hennes man - hatten av för att de går lärjungaträningsskolan i den här omgivningen och inte har haft ett nervöst sammanbrott!
Sanda är ständigt på jakt efter en definition av racism. Någon sa här i veckan att racism är när man baserat på etnisk härkomst har förutbestämda åsikter om någon. Jag gillar min pappas definition: racism är när man ser etnisk härkomst istället för människa. Oavsett om tanken är god eller inte. Så jag gör min egen lilla krigföring för att folks föreställningar ska skakas om lite och går helt gärna lite närmare Stephen så folk ska tro att vi på riktigt är ett par.
Braai i Khayelitsha.
mam
31.3.2012 14:26
:) Du tycks ha roligt nästan jämt!! Lever ett intressant och rikt liv det gör du i alla fall!Dr. Nanna Rosengård

. stolt finlandssvensk . missionär tidigare stationerad i Sydafrika, nu i Aten . älskar att möta människor hjärta-mot-hjärta . fascinerad av språk, kultur och identitet . intresserad av en hälsosam livsstil . gräver gärna i rabatter om tillfälle ges . extrem-exalterad över att Jesus har befriat oss för att leva i frihet (t.ex. från fördömelse, förväntningar och synd) . ogillar att stå inför stora grupper men sjunger ändå emellanåt (mindre nu än förr) . doktor i teologi/judaistik . känner skaparglädje tillsammans med min Canon 7D .

Jag lever för att andra ska få känna mer liv. Jag önskar vara mer medveten om Jesus närvaro överallt och i alla och hjälpa andra att erfara Hans befriande närvaro och nåd.

Sök


Skriv sökordet i rutan
Teknik Magnic Oy

Om du vill stöda

Jag arbetar på volontärbasis. Om du vill ge regelbundet bidrag till min stödring går det bra via Rådet för mission IBAN FI29 2422 1800 0087 51 med referens 550. Allt mottages med tacksamhet :)

Logga in