Frihetsdagen.

27.4.2012 13:12
Så idag är det Freedom Day i Sydafrika. Till minne av de första fria valen efter apartheid 1994. Språkskolan firar med en utflyktsdag till en strutsfarm! Det är väl värdigt nog. En högst utbildande upplevelse hursomhelst. Eller vad sägs om fakta som dessa:
- det går 24 hönsägg på ett strutsägg (och de är GODA - jag provade omelett)
- lägger ett ägg varannan dag
- äggen kläcks efter 42 dagar
- ett strutsägg tål 120 kg
- en struts väger 90-120 kg
- man kan inte veta könet på en struts förrän fjädrarna utvecklas (svart för hane, brun för hona)
- två hanar kan inte vara i samma inhägnad eftersom de då bråkar
- det snabbast tvåfotade djuret i världen - kan springa 60-70 km/h i 15 minuter
- det är numera förbjudet att rida på strutsar i Sydafrika
- strutsen kan inte flyga, vilket delvis har att göra med dess tyngd och storleken på vingarna, men den har också nyckelben - vilket också hindrar en människa från att flyga
- ögonen är större än hjärnan och kan se 3,5 km
- strutsen kan leva i öknen utan vatten liksom kamelen
- halsen är 1 m lång och strutsen sväljer allt helt eftersom den inte har tänder. Därför måste den också äta stenar för matsmältningens skull. Stenarna kommer aldrig ut - de mals ner i magen.
- en struts lever i 40 år
- strutsskinn är det andra mest värderade skinnet efter krokodil
- om man blir attackerad av en struts ska man ligga still på marken - det lönar sig inte gärna att försöka springa undan. För det andra sparkar strutsen hårt, men den kan inte stampa och sparkar bara uppåt.
till vänster: på toppen en strutshjärna. under: ögon. jämför storleken.
världens minsta struts finns i västra kapprovinsen!
Helt värt en visit! http://www.ostrichranch.co.za/
Disa
29.4.2012 10:59
Otroligt intressant :) Impopnerade att de kan se så långt, det visste jag inte.
mam
28.4.2012 16:02
INTRESSANT!!! Jag skulle bara behövt ett strutsägg för att göra mina bescvier då... å inte ett dussin som nu!!Dr. Nanna Rosengård

. stolt finlandssvensk . missionär tidigare stationerad i Sydafrika, nu i Aten . älskar att möta människor hjärta-mot-hjärta . fascinerad av språk, kultur och identitet . intresserad av en hälsosam livsstil . gräver gärna i rabatter om tillfälle ges . extrem-exalterad över att Jesus har befriat oss för att leva i frihet (t.ex. från fördömelse, förväntningar och synd) . ogillar att stå inför stora grupper men sjunger ändå emellanåt (mindre nu än förr) . doktor i teologi/judaistik . känner skaparglädje tillsammans med min Canon 7D .

Jag lever för att andra ska få känna mer liv. Jag önskar vara mer medveten om Jesus närvaro överallt och i alla och hjälpa andra att erfara Hans befriande närvaro och nåd.

Sök


Skriv sökordet i rutan
Teknik Magnic Oy

Om du vill stöda

Jag arbetar på volontärbasis. Om du vill ge regelbundet bidrag till min stödring går det bra via Rådet för mission IBAN FI29 2422 1800 0087 51 med referens 550. Allt mottages med tacksamhet :)

Logga in