När man börjar fundera.

31.12.2011 11:57

När jag steg på planet i Kapstaden hördes även några svenska röster.


“Aaaaa, om man börjar fundeeera….”


Insåg att det är ett uttryck jag bara hör i Finland-Sverige. Så jag log lite och tänkte på vilket symptomatiskt  och fånigt uttryck det är – om man börjar fundera på det. För vad är det som vi hela tiden måste fundera på? Som att livet inte är tillräckligt att bara levas. (Säger funderaren och analytikern Nanna.) Den stora segern för mig var att märka när jag fick frågan efter ett år i Sydafrika “Vad har du lärt dig, vad kan du dra för slutsatser?” och jag blev helt stum. Först efteråt insåg jag att jag slutat fundera i de termerna – så jag kunde inte svara på frågan – men vad jag i själva verket lärt mig var att bara leva, vara och inte fundera så mycket.

Stig högt vårt land.

30.12.2011 11:59

Det är mycket tankar nu för en liten analytiker som Nanna. Sydafrika … Finland … Europa … och så Nannas plats i det hela förstås. I ekvationen ingår uttryck som man hörde då man gick i skolan som “det är en vinstlott att bli född i Finland”, uppfattningar om västvärlden som omfattas både av dem som bor där och folk utanför som “allting fungerar så bra i väst” (och alltså borde väst vara modell för hela världen), alla regler och kontrollen för att reglerna efterföljs – på gott och ont, frånvaron av mänsklighet – maskiner istället för människor, utrymmeslöshet för att göra fel eller vara kreativ med livet, prestation hellre än glädje och allra mest skillnaden i min egen andliga och mentala hälsa. (Igen får jag erfara att det är svårt att vara troende i Finland – av orsaker som är helt opåtagliga.) Det är en ekvation som inte går ihop, som den uppmärksamme kanske inser.


Kanske det är en vinstlott att vara född i Finland (jag kan ju faktiskt resa nästan vart som helst i världen utan visum), kanske det är en vinstlott att födas i Sydafrika. Eller kanske vi inte ska prata om vinstlotter överhuvudtaget och kanske vi borde omvärdera hur vi ser på väst och resten av världen. Jag har inte riktigt orden, men Tuomas Toivonen lägger pricken på i:et i Blue 1:s flygtidning (6, 2011).


“Det värsta, eller åtminstone det mest frustrerande, är Finlands smak för cynisk realism, som kan ha demoraliserande och krossande effekter. Det är resultatet av ett välfärdssamhälle som håller på att förlora sina ideal. Den reser sig när tron på något finare och bättre upplöses.”


Breaks my heart.


Stig högt, vårt land, som du ur natt dig höjde.


Den dag dig väntar, fritt och öppet möt


med samma kraft, med samma mod, du röjde,


när träldomsoket du sönderbröt.


Förtrycket aldrig dig till jorden böjde,


Ditt verk väntar, o fosterland.

Love is all we need.

21.12.2011 20:26

Jag missade mitt flyg i Frankfurt. Mest pga två burkar jordnötssmör. (Om de bara öppnat burkarna och vänt dem upp och ner skulle de ha märkt att inget kommer ur dem, vilket måste betyda att jordnötssmör inte är vätska. Men jag och de tyska tjänstemännen använder tydligen vokabulären olika. Jag pratade t.o.m. med polisen för att få tillstånd att sticka ner handen i skräphinken då det stod klart att jag hade missat mitt flyg och skulle ha tid att checka in väskan MED 1 kg jordnötssmör. Men nej. Regler är regler. Och jag vill ju inte riskera att sätta en väldigt söt polisman i fängelse för att min syster ska få organiskt osötat jordnötssmör från Woolworths.) Antar att jag är känd hos Lufthansa nu som ”jordnötssmörsdamen”. Vad nu det skulle kunna vara på tyska. Erdnußensmerendame kanske. För jag grät ju nästan. Det är inte lätt då man tillbringat en hel natt på ett plan från Kapstaden utan egen TV. De gav inte ens ut tandborstar som t.o.m. British Airways gör. Tacka vet jag mellanöstern-flygbolag (samt den engelska motsvarigheten i detta fall). Och jag misstänkte ju att det skulle bli problem med att flyga genom Tyskland. Och jag säger det enbart pga erfarenhet. (Om man vill kunna prata med tjänstemännen ska man inte välja att flyga genom Tyskland eller Finland. ”Låt oss följa reglerna istället för sunt förnuft eller maggropsskänsla så kan ingen anklaga oss utan vi kan skylla på Systemet. Då kan vi säga: ‘Det är något fel på Systemet.’”)


Ja, okej, jag erkänner. Det är fröken Småbitter här på Frankfurt flygplats. Men jag är fortfarande glad. Jag sa det till Jesus medan jag rusade runt som den yrhöna jag kan vara att det inte finns nåt som kan stjäla glädjen som han är i mig. Och så sa jag att det inte finns nån orsak för mig att inte vara kärleksfull mot dessa tjänstemän som ju trots allt bara gör sitt arbete så gott de kan. De har ju kanske inte fått uppleva Nåden så som jag har, så hur ska de kunna vara nådefulla då? Ja, och så sa Jesus till mig ”kom ihåg att jag är den som kämpar för dig och att guldet och silvret är mitt.” Det var när jag hetsade upp mig lite över att behöva köpa en ny flygbiljett. Vilket jag inte behövde. Det på den ljusa sidan. Jag beslöt mig för att ta det lugnt och inte utkämpa några strider och det gick vägen. Jag fick t.o.m ringa från transfer-disken och berätta för syster att jag missat flyget. Och damen i passkontrollen log mot mig och önskade mig en trevlig vistelse. Ja, så kort och gott finns det ju alltid någon kärlek att glädja sig åt. Och bäst av allt är att Jesus först har älskat mig så jag kan älska i alla fall.


All together now – All you need is love, love is all you need.

Det glada evangeliet.

9.12.2011 20:20

“Du är inte bara förlåten. Du är satt fri från det som orsakade dig att synda.”


- Benjamin Dunn, The Happy Gospel
Dr. Nanna Rosengård

. stolt finlandssvensk . missionär tidigare stationerad i Sydafrika, nu i Aten . älskar att möta människor hjärta-mot-hjärta . fascinerad av språk, kultur och identitet . intresserad av en hälsosam livsstil . gräver gärna i rabatter om tillfälle ges . extrem-exalterad över att Jesus har befriat oss för att leva i frihet (t.ex. från fördömelse, förväntningar och synd) . ogillar att stå inför stora grupper men sjunger ändå emellanåt (mindre nu än förr) . doktor i teologi/judaistik . känner skaparglädje tillsammans med min Canon 7D .

Jag lever för att andra ska få känna mer liv. Jag önskar vara mer medveten om Jesus närvaro överallt och i alla och hjälpa andra att erfara Hans befriande närvaro och nåd.

Sök


Skriv sökordet i rutan
Teknik Magnic Oy

Om du vill stöda

Jag arbetar på volontärbasis. Om du vill ge regelbundet bidrag till min stödring går det bra via Rådet för mission IBAN FI29 2422 1800 0087 51 med referens 550. Allt mottages med tacksamhet :)

Logga in