Nygård i mitt hjärta.

28.8.2013 16:14
Min favoritplats på jorden finns i Östra Nyland på en plats med det ytterst svensk-klingande namnet Pitkäpää. En kilometer från havet i f.d. Pernå kommun finns världens gemytligaste lilla bondgård. Förutom att när pappa och jag nu börjar göra en grundlig ytrenovering så märks inga bondiga tendenser. Åtminstone inte i valet av tapeter. (Mer om det senare!) Det här är platsen där min farmor, Margit Adéle Rosengård - mycket passande född Blomster - växte upp och där jag varit i princip varje sommar. Första gången när jag var två veckor! Gamla ränder går ej ur, vilket kan bevisas.
Då farfars släkt går att spåra till 1400-talet i Dagsmark, Österbotten, är det svårare med farmors. Så pappa och jag drar och drar i alla lösa trådar för att lösa mysteriet och nu ska vi dessutom börja vända ut och in på brädor och tak och golv för att se vilka hemligheter som kan dölja sig på Nygård - som hemmanet heter. Det och själva byggnadsvården är vad denna kategori handlar om.
Floxen står på rad. Året efter att Finland blivit självständigt köper Constance och Alfred Blomster huvudgården på hemmanet Toddas av godsägare Österman vid Särklax gård. Året är alltså 1918.
Constance (egentligen Constantia Benedicta) hade då redan fött tolv av sina tretton barn. Olga och Alma var utflugna, emedan två var döda.
Den äldsta delen av huset kan ha uppförts på 1700-talet (efter att Pitkäpää brann på 1720-talet). Det kan ha varit ett soldattorp, bl.a. beboddes det i början av 1800-talet av dragon Mikael Blomster. En dragon var en ståtlig sak, nämligen en ryttare i svenska armén, som det var då före tsartiden. Huset har någon gång varit mörkbrunt, som vi märkte då vi målade om för en tio år sedan. Hur morbror Alfons (längst till vänster) kunde förbli ungkarl hela livet är en gåta. Allis, som står näst längst till höger, var den enda, förutom min farmor och moster Olga, som gifte sig.
Är det inte en idyll, så säg! Nu ska här återställas till den forna glansen.Dr. Nanna Rosengård

. stolt finlandssvensk . missionär tidigare stationerad i Sydafrika, nu i Aten . älskar att möta människor hjärta-mot-hjärta . fascinerad av språk, kultur och identitet . intresserad av en hälsosam livsstil . gräver gärna i rabatter om tillfälle ges . extrem-exalterad över att Jesus har befriat oss för att leva i frihet (t.ex. från fördömelse, förväntningar och synd) . ogillar att stå inför stora grupper men sjunger ändå emellanåt (mindre nu än förr) . doktor i teologi/judaistik . känner skaparglädje tillsammans med min Canon 7D .

Jag lever för att andra ska få känna mer liv. Jag önskar vara mer medveten om Jesus närvaro överallt och i alla och hjälpa andra att erfara Hans befriande närvaro och nåd.

Sök


Skriv sökordet i rutan
Teknik Magnic Oy

Om du vill stöda

Jag arbetar på volontärbasis. Om du vill ge regelbundet bidrag till min stödring går det bra via Rådet för mission IBAN FI29 2422 1800 0087 51 med referens 550. Allt mottages med tacksamhet :)

Logga in