Hej-hur-mår-du?

18.3.2011 12:08

Jag arbetar i köket, varje dag från nio till halv två. Det är rätt tungt, men kreativt också. En gång i veckan har vi gemensam morgonandakt med hela kökspersonalen. Förra veckan var det en pastor från Kenya som delade vad han hade på hjärtat. Eftersom det var tidigt på morgonen inledde han med att säga hur viktigt det är i den afrikanska kulturen att hälsa varandra. Om du inte har hälsat ordentligt med ett ”hej, hur mår du, hur mår din familj” och väljer att ställa en fråga, till exempel ”hur hittar jag till närmaste butik” kommer den andra att ignorera dig – för att du inte hälsade. Att du inte hälsade betyder att du inte uppmärksammade personen. Som europé upplevs man ofta som kall, otillgänglig och ovänlig för att man går rakt på sak. Och så ska det hållas en massa tacktal. Varje afrikan, bildad som obildad, vet hur man håller ett tacktal där man berömmer personen och berättar vad allt det här har betytt för mig. Det är ju rätt trevligt. Å andra sidan finns det en kultur av att ta illa upp om de sociala strukturerna inte följs. Vad afrikanerna inte vet om européerna är att vi tycker att det är oärligt att fråga hur-mår-du om man inte är intresserad av att höra det riktiga svaret. Så vi är hellre tysta. Och uppmärksammar inte personen överhuvutaget. Och så blir människor lätt osynliga.


Men när det gäller kulturskillnader handlar det sällan om rätt och fel. Det är bara annorlunda. Och vi har var och en ett ansvar att leva i frid med varnadra, ha överseende med andras brister och inte ta illa upp. Det är allas vårt val.
Dr. Nanna Rosengård

. stolt finlandssvensk . missionär tidigare stationerad i Sydafrika, nu i Aten . älskar att möta människor hjärta-mot-hjärta . fascinerad av språk, kultur och identitet . intresserad av en hälsosam livsstil . gräver gärna i rabatter om tillfälle ges . extrem-exalterad över att Jesus har befriat oss för att leva i frihet (t.ex. från fördömelse, förväntningar och synd) . ogillar att stå inför stora grupper men sjunger ändå emellanåt (mindre nu än förr) . doktor i teologi/judaistik . känner skaparglädje tillsammans med min Canon 7D .

Jag lever för att andra ska få känna mer liv. Jag önskar vara mer medveten om Jesus närvaro överallt och i alla och hjälpa andra att erfara Hans befriande närvaro och nåd.

Sök


Skriv sökordet i rutan
Teknik Magnic Oy

Om du vill stöda

Jag arbetar på volontärbasis. Om du vill ge regelbundet bidrag till min stödring går det bra via Rådet för mission IBAN FI29 2422 1800 0087 51 med referens 550. Allt mottages med tacksamhet :)

Logga in